Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Akkoyun tarafından yürütülen proje sonunda Afyonkarahisar Basın Tarihi kitap haline getirildi.

Afyonkarahisar Belediyesi tarafından yayımlanan kitap, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın katıldığı basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu. Toplantıda ayrıca İbrahim Yüksel’in kaleme aldığı Amoriumlu Ezop ve Masumiyet Çağının Çocukları kitapları da tanıtıldı.

Kültür yayınlarının sayısı 40’a ulaştı

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban belediye olarak kültür faaliyetlerine büyük önem verdiklerini belirterek, Afyonkarahisar Belediyesi kültür yayınlarının 40’a ulaştığını kaydetti. Çoban, “Bizim için en büyük mutluluk 40 eserimizin üçte ikisinden fazlasının bizim dönemimizde Afyonkarahisar’a kazandırılmasıdır” dedi. Afyonkarahisar Belediyesi olarak sadece kitap ve dergi yayınlarına değil, kültürel tüm eserlere değer verdiklerini ve bu doğrultuda eserlerin duyurulması için her türlü çalışmanın yapıldığını ifade eden Çoban, “Afyonkarahisar’ın değerleri ve insanları ile ilgili belgeseller yaptık. Musikilerle ilgili çok güzel CD’ler yaptırdık. Bunların bütçesi önemli rakamlardan oluşuyor. Sadece Yoksul Derviş ile ilgili yaptırdığımız CD çalışması, Afyonkarahisar Belediyesinin 2009’a kadar yaptığı tüm kültürel yayın faaliyetlerinden daha fazla. Kaynaklarımızı en güzel şekilde değerlendirme noktasında olağanüstü bir çaba içindeyiz” diye konuştu.

Afyon’un İkaz Gazetesi’ni Rus Lider Lenin bile takip etmeye çalışmış

Afyonkarahisar Basın Tarihi isimli kitabıyla ilgili konuşan Doç. Dr. Akkoyun ise 1994 yılının Şubat ayında Afyonkarahisar’a geldiğini ve 2012 yılına kadar araştırmalarından bazılarını yayımladığını belirterek “2012 yılından sonra basın tarihi hususunda çalışmalarımıza devam ettik. 2013 yılında AKÜ Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) Koordinatörlüğüne verdiğimiz teklif üzerine Afyonkarahisar Basın Tarihi çalışması başlatıldı ve bu çalışma hem üniversitenin hem de arkadaşlarımızın desteğiyle sürdü. Proje devam ederken belediye başkanımız Burhanettin Çoban bu aşamada bize çok destek verdi ve bu projenin sadece kütüphanelerde kalmamasını sağladı” dedi. 1910 yılından sonra başladığı kabul edilen Afyonkarahisar basın tarihinde birçok önemli gazetenin yer aldığını ve bunlardan bazılarının özellikle Milli Mücadele döneminde uluslararası alanda dikkate alındığını dile getiren Akkoyun, “İkaz Gazetesi, 1919 yılından itibaren sadece milli mücadele hareketinin değil dünyanın dikkatini çekmiştir. Mesela Sovyetler Birliği Başkanı Vladimir Lenin dahi mümkün olduğu kadar İkaz Gazetesini takip etmeye çalışmıştır. Kayıtlarda buna dair bilgiler de bulunmaktadır. Yine milli mücadele döneminde Sözbirliği Gazetesi İngiliz istihbaratının sürekli takip ettiği önemli bir gazeteydi” diye konuştu.

Yazarların en büyük sorunu kitaplarını bastırabilmek

Amoriumlu Ezop ve Masumiyet Çağının Çocukları kitaplarının yazarı İbrahim Yüksel ise, kitap basılması konusunda yazarların birçok zorluk yaşadığını ve bu konuda kendilerine yardımcı olan Afyonkarahisar Belediyesi’ne teşekkür ettiği konuşmasında, Belediye Başkanı Çoban’dan gördüğü desteği anlattı. Yüksel, “Biz yazarların en büyük sıkıntısı basım konusudur. Yüzlerce, binlerce kitap yazarız. Bir cümle yazabilmek için onlarca kitap karıştırırız ve sonuçta bir kitap ortaya çıkartırız ama bastırmak bizim için büyük sıkıntıdır. Aslında Amoriumlu Ezop kitabını yazalı tam 6 yıl olmuştu. Bitirdikten sonra Masumiyet Çağının Çocukları kitabını yazmaya başlamıştım. Ama Ezop kitabını bastıramayınca iştahımı kaybettim ve yarım bıraktım. Sonra gönlüm razı gelmedi ve yıllar sonra tekrar başlayıp bitirdim. Geçen yaz belediye başkanımızın yanına giderek, iki ayrı kitap çalışmam olduğunu söyledim. Doğrusunu söylemek gerekirse en azından bir kitabın basılmasını bekliyordum, belediye başkanımız ise her ikisini de basabileceklerini söyledi” ifadelerini kullandı.

24subat1605 24subat1606 24subat1607 24subat1608
24subat1609  
11 Mart 2016, Cuma 242 kez görüntülendi